ok hari nie nak kongsi satu resepi senang gilo nk buat n tradisi turun temurun terengganu..apelagi kalau bukan sotong sumbat...kt ganu panggil 'tupat sutong' jew...nk buat sotong sumbat nie ada banyak version,tapi ini version mak kite punyer...senang cepat mudah n sempoi giler...ok ini resipinya zassss ------------->
Bahan-bahan
- 10 ekor sotong ( carik yang saiz sedang2 n memang untuk buat ketupat sotong ok,bukan sotong jarum/sotong kurita/sotong katak dsbnya)
-beras pulut 3 cetong (haha)
-halba satu sudu besar
-serai 1 batang -ketuk
-halia ikut panjang ibu jari ( bukan sebesar ibu jari tapi sepanjang ibu jari.faham kan?) -hiris halus2
-bawang besar 1 labu - mayang halus2
-santan yang dah siap perah tu sebungkus rm1 x 4 bungkus (total rm4 haha)
-garam ckit
-urat daun kelapa ( untuk buat lidi.pakai lidi sate pon boleh tp kt KL susah nak cari daun kelapa jadi gune toothpick yang berkualiti tinggi tau..yang tajam dua2 hujungnya n kukuh)
--------------------------------------------------------------------------------
ok dah siap..cara2 senang jer....
1) tanak dulu pulutnye...tanak sampai masak dan berbau harum yer.Dan sejukkan dia...cian die panas....
ok ini gambar ehsan Dato' Google Bin Yahoo
sambil2 tunggu pulut masak tu tolonglah buat ape2 yg patut seperti basuh sotong hingga bersih.buang sume isi2 perut sotong tu tau,taknak tinggal ape2...kalau sotong ade telur,asingkan n nnt bleh letak dlm kuah die nnt...kepala janggut sotong jangan buang nnt memalam dieorg cekik korang nnt HAHAHA
2. ok pas dah siap basuh sotong n pulut pun dah sejuk....leh la kepal2 pulut n sumbat masuk dalam sotong tu...masuk pun ade teknik tau...korang masuk cikit2 then push2 pulut tuu smpai sehujung yang boleh dalam sotong tu...biar die smpai bawah...push2 tolak2 ngan jari biar sotong tu padat...nak tau takk kenapa kene padat?? sebab nnt bile masak dlm kuah nnt puluit2 tersebuit akan terkeluar dalam kuah nnt kuah penoh ngan pulut plak..tak sedap jugak...ha lagi satu nk pesan,jangan isi penuh sngt smpai atas...isi la agak2 smpai bleh cucuk lidi kt sotong tu untuk tujuan mengemas sotong tu dan mengelakkan pulut terkeluar...mcm ini lahhh ----->
Gambar Ehsan Nenek Kepada Dato Google
hah camnie ler agak2 rupe die...cucuk atas sotong tu okay....so bile pas dah siap cucuk....
3) dalam satu periuk yang besar,masukkan sotong2 nie sume termasuk janggut2 n telur sotong,then masukkan halba yang dah dicuci tadi satu sudu besar,n masuk bawang n halia n serai.then tuang skali santan2 tadi 4 peket tu n bubuh garam cikit.
4) then masak lah n sentiasa kacau2 manja gitu kuah die..jgn ganas2 sgt...n disarankan agar korang2 janganlahhh gi tambah air lagi,kut2lah korang nmpak cam kuah die sikit sgt ke ape ke..sebabnyaaa sotong nie bile kite masak die kecut,die kuar air...nanti korang letak air lagi,sotong kecut lagi,nnt kuah korang cair gilerrrr...kite nak kepekatan yang sedap2 jer untuk dimakan ok...
5) masak die skejap jer..dlm 15 minit gitu jer...agak2 sotong da masak bleh la angkat.... haa inilah rupe sotong sumbat yang aku masak...yang nie gambar bebetul eh,bukan amek dari encik gugle tuh....tapi nie cilok abang aku punye gak..die letak dalam twitter..jadi aku amek laa sbg bahan bokti muahaha thanx abangku ewah
haaa...sedap nie..baru tunjuk sekor jer nie..silap tak amek gambar yg dalam kuali....lagi la menyelerakan...jgn risau tau kalau kuah die pink2 manja gitu sbb tu kaler daripada kulit sotong yang hitam2 tu n kepala sotong..sbb tu la kene bersihkan sotong bebetul,kikis habis kulit die yg itam tu..kalo tak kikis jadi pink giler kuah korang....hahaha oklah smpai di sini jer n slamatlah mencuba walaupun aku rase mcm takde org jenguk pun blog aku hahahaha tp takpe utk rujukan aku sndiri jugak masa hadapan (sedapkan hati) sob3 k lah bye



your warna tulisan doesn't suits and agak sakit mata pabila membacanya. muehehe
ReplyDeletegood one
ReplyDelete