Today,saya nk cakap pasal macarons...actually buat macarons nie dah lame dah...cume bile buat blog nie baru nk post sume2 yang saya dah masak sebelum2 nie....
Macarons nie agak mencabar lah jugeks nak buat tapi once kite dah dapat tuned die,everything's going smoothly....percayalah,satu kepuasan tauu bile dapat macarons yang cantik licin berkilat....
haa...kalau nak tahu inilah 1st attempt saya dalam membuat macarons....my brother said it looks like a
kannnnnnnn..............??????????? cm telor dinasour betul pon...dinasour baru nk hatch hahahaha ok xpe dimaafkan kerana rasenye sedap so telan jer lah....lagipun die cair dlm mulot gitew....tapi korang nak tahu x nape aku nye macaron jadik pecah2 cengginik???
faktor2nye adalah kerana :-
(aku x restkan macaroon nie selama stengah jam lepas pipping)
(suhu aku memain jer letak,x buat bebetul)
(oven yang aku pakai oven kecik jer,jadi die xkan sama sgt dengan oven besar)
(cuaca panas,aku wat tengahari berdengung)
hokeh...yang nie yang bebetul punye aku buat yg bagi aku canteklah ckit daripada dinasour tuhhh..............
*sorry ek sume gambar2 nie aku malas nk edit bagi cecantik...main snap jer..maklumlah enpon murah jerk,megapiksel tak tinggi cume tuan die jer semangat tinggi smacam hakhakhaktuih
ok lepas dah rest masukkan dlm oven pembakar n bakarlah beliau2 tu sume....nak bakar macarons nie ade 2x pertukaran suhu iaitu memule 10minit pertama suhu 130 C then 5-10minit kendian 150 C..depends la besar mana macarons korang..kalo besar 50sen lame la ckit kan....dan inilah hasilnyer....tadaaa.....
takdelah cantik sangat pon tapi oklah sebagai amatur kan,nie kire kejayaan bagi aku haha
filling yang aku gune hanyelah coklat masakan...malas nk fikir nk buat itu ini last2 hambek aku gune coklat masakan jer hahahhaha
ok..maafkan yang pecah2 tu..itu adalah kerana ketidaksabaran aku utk mengikis die dari baking paper....
kawan2 jgn tiru yek...kalo nk cabut kene tunggu die sejukkkkkkk dulu baru tanggalkan....
korang nampak jerkk cengginikk,mcm kecik besar kecik besarrrr jerrr tengok macarons nie tapi bile dah masuk mulottttttttttttt,hahhhhhhh cairrr bebbbb.......mabeles!oklah sekian tutoria hampeh arinie...oppss lupe plak..nak resipi macaroon ke? ok nah sile2 ------->
Macaron
65 gm srbk badam
60 gm putih telur ( 2 biji telur )
200 gm gula castor
110 gm gula icing
secubit cream of tartar
Filling - ske2 atilah filling pape pon..jem ke ape ke tp aku gune coklat masakan yg murah2 tu jer....
hokeh nk buat ada tekniknye..teknik yg aku gune ialah :-
- putih telur + cream of tartar + gule icing + gula castor = pukul pakai mesin smpai die jadi gile gebuz smpai ko terbalikkan mangkuk pun die tak jatuh ok
-pastu yg lelaiin campur jer secara kaup balik..dont2 mesin lagi...enuff enuufff taknak mesin2 lagi,gune tangan ok...dan secara lemah gemalai mixkan semua bahan2 n lepas tu cepat2 transfer dlm pipping bag...kacau lelame nnt bleh wat adunan yg gebu tadii jadi dah tak gebu..die nk wat macaron nie kene gebuz2 haha









No comments:
Post a Comment