Friday, June 22, 2012

Kuih Cara

Weeee!!! Assalamualaikum wbt...lameee tak hupdate blog nih..al-maklumlahh kite kan kakak menteri so tumpang sekaki buzy lah skali walau tak kene mengene pon kehkehkeh okehh actually banyak dah masak cume takde mase nak snap gambar....nak letak gambar dari google images tu boleh sesangatlah tapi taknaklah kan cedok2 gambar sgt..kalau boleh biarlah kite dengan originality kite ye dokk chewahh...so resipi today ialah simple jer...kuih cara...tau takk kuih cara tu caner? haa caner?caner? haaa...camnie lahhh nak ajar..


ok skarang nie nak ajar version org bandar buat..nie kire bahan2 die tak murtad lagik tapi bab cara masak die mmg murtad gile n derhaka habis lah nie..tp tetap sedap bagi aku huhuhuhu
hokeh jum kite wat jum jum jum


Bahan-Bahan


1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan santan (  tibailah santan ape pon,segera ke,kotak ke perah jer janji dpt secawan)
1 biji telur
2 sudu gula pasir
secubit garam
pewarna kuning 3,4 titik
acuan tekap kuih raya ( yang besi punyer okey)
non stick frying pan
dan gula pasir seadanya( utk tabur dlm kuih)




ok tu jerk bahan2nye....senang giler...huhuhuhuhu ok jum buat plak...


Cara-cara


1) campor jer sumek2 bahan tu...gaul giler2 punyer smpai smooth tak berketul...(saya letak dlm jag air jer kacau dlm tu..senang nnt nak tuang terus)


haa nie cawan yg saya gune utk sukatan k.....



yang nie plak saye gune jag air jer utk bancuh adunan sume hihihi


2) then susun2 acuan tu dlm frying pan tu...tunggu bile agak2 da panas smacam jerk,tuang minyak keliling frying pan tu bagi lalu minyak gitu...takyah banyak sgt coz dah non stick kan cume cukup syarat jerk....tak bubuh minyak terus cam x sedap plak huhu





3) then bile dah panas tuang jerk lah adunan tadi dlm tekap kuih tu..isi sparuh then tabur gula kt tengah then tambah lagi adunan smpai penuh acuan.PASTIKAN API PELANNNNNNNNN!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kalau api besar,,bawah hangit n atas tak masak plak...


4) then biar jer adunan tu smpai nampak tepung die masak sepenuhnye then barulah amek penyepit,angkat acuan tu n tolak2 ngan garfu..then letak la balik acuan dlm frying pan n sambung ler buat lagik dan lagik dan lagik


(mintak maaf yer...gambar hasilnye mmg dah amek tp xtau kenape takleh bukak kt lappy..asyik ckp image corrupt jer tp tengok dlm henpon ok jerk....sedih tol...hhuhuhu)


**method nie sangat derhaka dengan tradisional punye method yakni ade acuan kuih die yg lengkung2 tu n kite tutup bile buat tp nie utk org pemalas@tak cukup masa@takde modal nk beli acuan@umah takde oven@org yg sukekan pembaharuan**


saye letteww yg last skali...*blushing*


okeh..tu jerk cara2nya...senang giler kan...dahhh siap minum petang kite...pe lagi...watlah!

No comments:

Post a Comment